Sunday, February 1, 2009

SUPER BOWL 1

Super skål

I slutet av januari varje år händer det här –i mitt nya land- en stor sak. Lika stor som midsommarafton i Sverige –nästan. Finalen i den amerikanska fotbollsligan: Super Bowl .
En helig händelse med massor av kul ritualer för amerikanen och även icke amerikanen. Jag hänger på eftersom jag är en, fira-vad-som-firas-kan, person.
Detta år stod finalen mellan ett lag från norr ”The Patriots” och ett lag från söder ”Carolina Panters”. Det bästa –för oss- med det hela är att min syster bott många år i den Amerikanska södern. Därför ser vi oss lite grann som ”sydstatare”: i alla fall när det gäller Amerikansk fotboll. Vi är inte så mycket sydstatare i rasfrågor vill jag understryka. Jag har en andra syster som bor i de norra delarna av Amerika: hon håller också på söder eftersom så många andra håller på norr: säger hon med viss irritation. Hon måste ju vara lite annorlunda och sticka ut bland sina vänner. Alltid retar det någon: brukar hon flina. Nog retade hon väl någon när hon till Super Bowl festen i norr bakade en kaka med söderns -Carolina Panters- emblem. Grädden var ljusblå och vit och mitt på kakan –paff- ett stort svart panterhuvud. Hon berättade att hon inte trodde att någon skulle äta av kakan men det struntade hon i, hon tänkte äta den i stora lass, om inget annat.
Super Bowl festerna i de Amerikanska hemmen kan se väldigt olika ut. En del håller en mindre fest inom familjen. Andra drar på spenderbrallorna och håller fest för hela kvarteret.
Några goda vänner till oss -som äger ett väldigt litet hus- älskar att ha stora fester. Till stor fest räknas naturligtvis Super Bowl. Då rullas en heltäckningsmatta ut– som man sparat från senaste renoveringen i just detta syfte - i garaget. Tre gigantiska gasolvärmare –lånade från en schysst kompis- dras in. Ungarnas tv-soffan från källaren asas upp –den med gamla kalspuffar och ostdippa fastkletade i tyget- och alla trädgårdsmöblerna dammas av. Sist men inte minst rullas det allra heligaste in: en storbilds-tv som man lånat av en granne som jobbar i den lokala tvbutiken. Grannen är naturligtvis bjuden och får välja sittplats först: han är kung. Därefter öppnar man skafferidörrarna och drar fram delikatesserna. Potatischips med dippa, majschips med dippa, bacon chips med dippa, många fler sorters chips med dippa i olika färger. Prinskorvar inlindade i smördegsplattor bakade i ugn. Chili dippa med tonvis av ost, stora räkor med dippa, grönsaker med dippa, sockerkaka med maschmallows dippa. Öl, öl, öl och diet läsk, diet läsk och åter diet läsk. Huset står knappt pall för oräkneliga grannar med ungar och hundar som får väggarna att bågna. Skratt, skrik och skall ekar genom kvarteret redan från middagstid. Allt är ett härligt kaos. Matchen startar 6 pm. Nu lägrar sig spänningen. Kvickt mumlar var och en vem man håller på och festdeltagarna delar sig i sina respektive hejarklackar. Därefter glor man på varandra en stund liksom boxare i en boxnings ring. Play baaaaaall: ekar kommentatorernas röster så fort nationalsången ekat ut. Det är nu ungarna -så fort de visar sig- möts med irritation och ilskna blickar. Det är nu ungarna själv får hälla upp läsk ur mjuka tvåliters pet flaskor: det vet ju alla hur det brukar sluta. Det är nu ungarna helst inte ska prata eller finnas till över huvud taget: åtminstone ska de vara osynliga fram till reklampauserna: då kan de stamma fram att någon har spytt lite på mattan i köket.
Reklamen som visas under super bowl är en rolig detalj i det hela. Reklamsnuttarna som visas är specialtillverkade för just detta tillfälle och de är lite mer vågade än de som visas till vardags. Mycket sex- och prutt anspelningar och en del andra småtaskigheter. Sådana saker som man till vardags inte pratar om här. Men nu är det Super Bowl: nu är allt tillåtet…nästan, bara nästan. I halvtid hände något som fick Amerika att häpna. Ett bröst!! Ett bröst syntes i tv rutan för en sekund och producenterna hann inte dimma ”boppen”. Ve och fasa! I dagar efteråt diskuteras den hemska incidenten. Artisten tvingas be om ursäkt i tv och tv bolagen drar kvickt till sig fingrarna –som om de bränt sig. De sitter som de små aporna och håller för ögon, mun och öron. En panel av förgrymmade tv människor förfasar sig över händelsen. En karl tyckte att: ”här sitter man hemma i tv soffan med sin 14 årige son och ska njuta av fotboll och vad får man se! Ett bröst!, det är skandalöst”. Jag förmodar att människan och dennes fru båda är bröst lösa och kön lösa. Jag undrar bara vad de sagt till sonen: när han frågat dem om hur han kom till och varifrån han fick sitt första mål mat. Nej, så dum jag är: naturligtvis kom pojken med storken och matades endast med nappflaska. Så måste det naturligtvis vara. Och naturligtvis höll 14-åringen för ögonen när reklamsnuttarna sändes. Jaaaa, så var det naturligtvis.
Jag älskar Super Bowl för då kan jag äta, svära, skrika och skratta och vill jag, kan jag betala några kronor extra, så kan jag i halvtid få se tjejei underkläder från Victoria Secret, spela Amerikansk fotboll. Maken och myndige sonen tycker det är väldigt trevligt att se tjejer spela amerikansk fotboll. Sonen tyckte att det var lika trevligt som när han och kompisarna i High School var och tittade när tjejerna i skolan spelade amerikansk fotboll. Deras stass var shorts och vita T-shirts. Jag tyckte inte det var så farligt tills dottern irriterat utropade: ”mamma, det regnade för faaaan.”
Jävla tur att det evenemanget inte tv sändes.

1 comment:

thebromanders said...

Jag håller med - det är kul med Super Bowl. Även om jag inte fattar mycket av själva sporten. Men hela jippot. Kul! Jag brukar alltid hålla på laget som har snyggast uniform. Varför inte??
Men blev först lite förbryllad - för du skriver inte om årets, alltså 2009 års superbowl här, eller hur?? Det var ju inga bröst i halvtidsshowen. Och lagen hette nåt annat, vad har jag redan glömt...
Nåväl, kul att läsa var det i alla fall:)